За да се осигури правилното развитие на детето, правилния ход на метаболитните процеси, изграждането и обновяването на клетъчните структури, е необходимо да се достигне оптималното ниво на прием на хранителни вещества. Именно храната е източник на: протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали, както и биологично активни съединения с доказани полезни здравословни свойства.

За да може тялото на детето да се развива правилно, е необходимо да приема нужното количество храна, но и продукти с висока хранителна стойност и добро качество, непреработена храна, без изкуствени добавки и консерванти. Колкото по-голямо е разнообразието от продукти в диетата на детето, толкова по-голям е шансът да бъде напълно удовлетворено търсенето на енергия и хранителни вещества.

В същото време цветните и разнообразни продукти могат да насърчат децата да се хранят. Въвеждането на правилни хранителни навици като редовно хранене, избягване на закуска със сладкиши, ограничаване на прости захари, наситени мазнини и соли в диетата на детето, влияе положително на апетита и насърчава малчуганите да се хранят и да опитат нови продукти.

Калории, необходими за правилно развитие Rozwiń listę Schowaj listę

Правилното хранене на детето включва осигуряване на нужното количество енергийни вещества, но и адаптиране на вида на храната към зрелостта на детското тяло. С възрастта на детето нуждата на организма от калории намалява. Колкото по-малко е детето, от толкова повече енергия има нужда, за да се развива правилно.

Хранителни вещества Rozwiń listę Schowaj listę

wykres
  • Въглехидрати - осигуряват най-много енергия през деня (55-60%), и можете да ги намерите в зърнени храни, ориз, зърнени храни, бобови растения, плодове и зеленчуци. Простите въглехидрати трябва да бъдат ограничени, а количеството им през деня не трябва да надвишава 10% от енергията от дневния прием. Бонбоните, шоколадите, бисквитките, белият хляб, сладкарските изделия са основните източници на прости захари. В същото време тези продукти са с ниско съдържание на витамини и минерали, поради което, освен калории, те не осигуряват ценни съставки, необходими за правилното развитие на младото тяло. Детето свиква много бързо със сладкия вкус, което може да предизвика нежелание да посегне и да опита нови продукти с различни вкусове.
  • Протеинът трябва да представлява 10-15% от дневната диета. Важно е тя да е пълноценна, т.е. да съдържа всички аминокиселини, необходими за развитието на детето. Полезно е да включите бобови растения в диетата на Вашето дете. Препоръчват се също мляко, млечни продукти (кисело мляко, кефир, сирене), месо, риба, бобови растения, зърнени храни, слънчогледови семки, ядки и зелени зеленчуци.
  • Мазнини - препоръчително е те да представляват 25-30% от количеството енергия, доставено през деня. Те трябва да са главно мазнини, богати на полиненаситени мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система. Струва си да увеличите приема на растителни масла. Полезно е да ограничите животинските мазнини със значително количество холестерол, съдържащи транс ненаситени мастни киселини, присъстващи в твърди маргарини и високопреработени нискокачествени продукти.

Витамини и минерали Rozwiń listę Schowaj listę

Витамините и минералите са съединения, които осигуряват правилното протичане на метаболитните процеси и са отговорни за правилното функциониране на много системи. Те влияят върху цялостното развитие, здравето и благополучието и подобряват апетита на детето. Те не осигуряват енергия и не се произвеждат в организма, затова е важно да се набавят чрез храна. Само правилното хранене предпазва от недостиг на витамини и минерали. Минералите са отговорни за много функции в организма. Те са строителен материал за скелетна система, зъби, кожа, коса, те също участват в клетъчния метаболизъм и изпълняват регулираща функция (електролитен баланс и киселинно-алкален баланс на организма).
Недостигът на един компонент може да повлияе неблагоприятно върху клетъчните функции и да причини липса на апетит у детето. За да се осигури дневният прием на всички нужни вещества, е необходимо да се приемат продукти от различни групи храни, тъй като няма хранителен продукт, който да осигурява всички витамини и минерали.

Таблица с калории Rozwiń listę Schowaj listę

Група/ възраст/ години  
Деца Момчета Момичета Съставки
 Хранителни вещества 1-3 4-6 7-9 10-12 13-15 16-18 10-12 13-15 16-18  
Енергия (ккал / ден) 1000 1400 1600-2100 2050-2750 2600-3500 2900-3900 1800-2400 2100-2800 2500-2900  
Протеин (г) 14 21 30 42 58 64 41 56 53 Месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, бобови растения
Мазнини (г) 33-44 31-54 31-54 46-107 58-136 64-152 40-93 47-109 48-113 Растителни масла, зехтин, масло, месо, млечни продукти, ядки, авокадо
Въглехидрати (г) 50-60% процента от дневната дажба Хляб, зърнени храни, зърнени храни, ориз, макаронени изделия, плодове, зеленчуци
Фибри (г) 10 14 16 19 19 21 19 19 21 Пшенични трици, сушени кайсии, овесени люспи, пълнозърнест хляб, слънчогледови семки, зеленчуци, плодове
Витамин А (мг) 400 450 500 600 900 900 600 700 700 Черен дроб, яйца и мляко, зеленчуци, плодове
Витамин В1 (мг) 0,5 0,6 0,9 1,0 1,2 1,2 1,0 1,1 1,1 Бобови растения, слънчогледови семки, ядки, свинско месо, елда, кафяв ориз, овесени ядки
Витамин В2 (мг) 0,5 0,6 0,9 1,0 1,3 1,3 1,0 1,1 1,1 Мляко и млечни напитки, сирене, яйца, пълнозърнест хляб, просо, елда, овесени и ечемични семена, бобови растения, бадеми, ядки, месо, риба, спанак, аспержи, броколи, брюкселско зеле, чушки
Ниацин (мг) 6 8 12 12 16 16 12 14 14 Птиче месо, риба, елда и ечемик, тъмен хляб, зърнени зърнени храни, кафяв ориз, сухи семена от бобови растения, чушки, зелен грах, картофи, ряпа, авокадо, праскови, кайсии, сушени плодове
Витамин В6 (мг) 0,5 0,6 1,0 1,2 1,3 1,3 1,2 1,2 1,2 Банани, мая, листни зеленчуци, авокадо, соя, птиче месо, яйца
Витамин В12 (мг) 0,9 1,2 1,8 1,8 2,4 2,4 1,8 2,4 2,4 Месо, яйца, мляко, херинга
Витамин С (мг) 40 50 50 50 75 75 50 65 65 Плодове и зеленчуци (значителни количества в касис, ягоди, цитрусови плодове, шипка, магданоз, картофи)
Витамин D (мг) 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Риба, рибено масло, яйца, черен дроб, гъби
Витамин Е (мг) 6 6 7 10 10 10 8 8 8 Растителни масла, ядки, ориз, овесени ядки, авокадо, бадеми, маслини
Фолиева киселина (мг) 150 200 300 300 400 400 300 400 400 Зеленолистни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, италианско зеле, аспержи, спанак и маруля, както и пълнозърнести зърнени храни и плодове
Калций (мг) 700 1000 1000 1300 Сирене, мляко, извара, кисело мляко, кефир, яйца, месо, зелени зеленчуци, ядки, бобови растения
Фосфор (мг) 460 500 600 1250 Мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, сирене, зърнени продукти, картофи, боб, моркови, грах
Магнезий (мг) 80 130 130 240 410 240 360 Круши, ядки, соево брашно, какао, шоколад, леща, грах, боб, спанак
Желязо (мг) 7 10 10 10 12 12 10-15 15 15 Месо, черен дроб, яйца, спанак, ядки, мляко, риба
Цинк (мг) 3 5 5 0,5 0,7 0,7 0,5 0,7 0,7 Месо, мляко, яйца, ядки, пълнозърнесто брашно
Мед (мг) 0,3 0,4 0,7 0,7 0,9 0,9 0,7 0,9 0,9 Бобови растения, ядки, птиче месо, телешко месо, черен дроб, елда, риба
Йод (мг) 90 90 100 120 150 120 150 Морска риба, морски дарове, мая, лук, йодирана сол
Селен (мг) 20 30 30 40 55 55 40 55 55 Месо, царевица, пълнозърнесто брашно, риба и морски дарове
Флуор (мг) 0,7 1,0 1,2 2 3 3 2 3 3 Морска риба, черен дроб, соя, бобови растения, минерална вода