Водата като важен компонент на човешкото тяло

Водата е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Тялото на възрастен човек е 60% вода. Тя осигурява подходяща среда за метаболитни процеси, изграждащ компонент е и участва в транспорта на хранителни вещества. Водата играе важна роля и за поддържане на правилната телесна температура. Необходима е, за да се поддържат нормални жизнени процеси, като: смилане на храната и усвояване на хранителни вещества, отделяне на метаболитни продукти и токсини.

Съдържанието на вода в тялото намалява с възрастта. Тялото не може да съхранява значително количество. Ето защо е необходимо да допълвате с храна и да пиете течности всеки ден. Източникът на вода в диетата са различни видове напитки, мляко и млечни продукти, както и зеленчуци и плодове. Осигуряването на нужното количество течност допринася за правилното функциониране на тялото, поддържане на правилното ниво на физически показатели, поддържане на концентрация, поддържане на редовна телесна температура и апетит.

Трябва да се отбележи, че възрастните хора често подценяват рефлекса на жаждата или изобщо не я усещат. Това се дължи на намаляване на активността на областта на мозъка, отговорна за това усещане и намалена чувствителност в стомашно-чревния тракт, който предоставяне на мозъка информация за обема на консумираната течност. Всичко това означава, че възрастните хора често забравят за адекватна консумация на вода и влошават състоянието си. Редовно давайте чаша вода на възрастните хора и контролирайте хидратацията им.