Тесто:

  • Пълнозърнесто брашно – 300 г
  • Мая – 20 г
  • Чаша топла вода
  • Половин чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица зехтин - 10 g

Други съставки:

  • Сирене моцарела (2 топки) - 250 г (можете да използвате кашкавал - 130 г)
  • Пилешка шунка - 45 г
  • Доматено пюре - 2 супени лъжици - 50 г
  • Риган, босилек
  • Рукола

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете брашно в купа, след това разтворете солта и маята в чаша топла (но не гореща) вода и я добавете към брашното.
  2. Месете тестото енергично, ако се залепи за ръцете, може да добавите малко брашно.
  3. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място да втаса (около 20 минути).
  4. Когато тестото се надигне, разточете го върху тава за печене, намажете с доматено пюре, поръсете с билки, след това подредете нарязана шунка и нарязана моцарела.
  5. Сложете във фурната, предварително загрята на 220 градуса, и печете 20-25 минути, докато ръбът на тестото стане златистокафяв. Разстелете отгоре руколата.
Съставки Свойства
Пълнозърнесто брашно Източник на фибри, фосфор, желязо, магнезий, цинк, витамини от група В. Благодарение на съдържанието на фибри, то влияе положително върху работата на храносмилателната система.
Зехтин Има отлични здравословни свойства. Съдържа антиоксиданти - витамини А и Е. Предпазва от атеросклероза, рак. Той не трябва да липсва в ежедневната диета.
Сирене моцарела Източник на протеини и калций.
Пилешко месо Съдържа ценни протеини, желязо, витамини от група В, витамин Е, минерали: цинк, калций, магнезий, мед. Тези съставки влияят върху правилното развитие и растеж на тялото, правилното функциониране на нервната система и правилната трансформация на хранителните вещества.
Риган Има антиоксидантни, противогъбични и антибактериални свойства
Босилек Оказва влияние върху правилното функциониране на храносмилателната система.
Рукола Източник на витамин К, А, С, фолати, витамини от група В, калций, калий, магнезий, манган и желязо. Освен това съдържа диетични фибри и има много малко калории.