Съставки

  • Овесени ядки - ½ чаша
  • Ленено семе - 1 ч.л.
  • Прясно мляко - 1 чаша
  • Сушена червена боровинка - 3-4 супени лъжици
  • Банан - 1 брой
  • Мандарини - 2 бр.
  • Мед

Начин на приготвяне:

Крушите трябва да се изсипят във вряла вода, да се варят минута и да се прецедят - благодарение на това, горчивината ще изчезне.
След това сложете кашата в тенджерата, добавете ленено семе и червена боровинка - изсипете цялата чаша в гореща вода - и гответе, докато кашата попие цялата вода. След това изсипваме чаша горещо мляко и готвим известно време – овесът ще кипне леко и ще абсорбира млякото. Добавете плодове и малко мед.

Съставки Свойства
Овес Има базов образуващ ефект - поради което той дезактивира организма, не съдържа глутен, източник е на желязо, калий, калций, фосфор, магнезий, витамини В1, В2 и В6.
Ленено семе Лененото семе има много висока хранителна стойност. Съдържа омега-3 мастни киселини, фибри, които влияят на правилното функциониране на храносмилателния тракт. Лененото семе също изобилства от витамин, В1, витамин В6, фолиева киселина, магнезий, желязо и фитонутриенти.
Мляко Най-добрият източник на калций, както и протеини, мазнини, витамини А, D, Е, В12, РР, фосфор, магнезий, калий.
Сушена червена боровинка Източник на фибри, витамини С, Е, В1, В2, В6, минерали: желязо, натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, йод.
Банан Този плод съдържа ценни съставки - витамини - A, C, E, K, както и витамини от група В. Освен това е източник на фибри и минерали - предимно калий, но също така и магнезий, фосфор и калций.
Мандарини Източникът на витамини С и А. Консумацията на мандарини поддържа имунната система, влияе положително на кожата и зрението, забавя процеса на стареене. Мандарините имат ниска енергийна стойност и нисък гликемичен индекс - така че могат да бъдат консумирани безопасно от диабетици.
Мед Медът има противовъзпалителен, антитусивен и антибактериален ефект. Укрепва имунната система - препоръчва се и при заболявания на сърцето, стомаха, дванадесетопръстника, дихателните пътища, черния дроб, интоксикация на тялото и пептични язвени заболявания.