Защо детето отказва да яде?

Много често родители сравняват порции за възрастен човек с порции за дете и принуждават децата да изяждат по-голямо количество храна. А принуждаването е една от най-честите грешки. Ако накарате детето да асоциира храненето с крясъци, принуда и страх ("Ако не ядеш, няма да отидеш на разходка ..." "Ако не ядеш, ще дойде баба яга."), детето ще бъде все по-упорито ще отказва и проблемът ще се увеличава.

Друга грешка е постоянното предлагане на лакомства между храненията: сладки и солени бисквитки, шоколадови бонбони и други сладкиши. По този начин детето приема големи количества калории между основните хранения и не изпитва глад, когато е време за вечеря, например.

Когато детето е в добро настроение, то иска да играе и не губи тегло – няма причина за тревога. Нормално е понякога детето да не се чувства добре и да иска да пие само сок. Тялото знае най- добре от какви вещества има нужда. Когато принуждавате детето да яде насила, не трябва да забравяте, че мастните клетки, образувани в тялото, набъбват до определен момент и след това се разделят. След като се образува, мастната клетка няма да изчезне от тялото. Затова внимавайте да не прехранвате детето си, защото в бъдеще то може да има склонност към наддаване.